topp_logo.jpg

VELLYKKET VILLREINSAMLING PÅ HJERKINN!

Espen Rusten har tatt fram teleskopet på Hjerkinnhøa

Espen Rusten har tatt fram teleskopet på Hjerkinnhøa

Den siste helga i januar arrangerte Bevar Dovrefjell årstreff og årsmøte på Hjerkinn. For å holde kostnadene på et fornuftig nivå, leide vi en 20-sengers hytte hos Statskog. Et lærerikt besøk hos Villreinsenter Nord, informasjonsmøte med Forsvarsbygg om opprydding i Skytefeltet og skitur til Hjerkinnhøa var noen av aktivitetene...

Fredags kveld hadde vi invitert oss selv til informasjonsmøte på Villreinsenter Nord. Her fikk vi en veldig god presentasjon av Villreinsenteret ved daglig leder, Jo Skorem.  Han kunne blant annet fortelle om det nye utsiktspunktet på Tverrfjellet, som er en bevisst randsonetilrettelegging med informasjon og veldig flott utsikt innover viddene. Planen om en utstilling på selve Villreinsenteret var et langsiktig prosjekt. Første utstilling som skal realiseres blir de naturtro og tradisjonslagede fangstgropene som er planlagt på uteområdet. Alle ble positivt overrasket over hvor flott det har blitt på Villreinsentret, og spesielt hyggelig var det å kjenne det oppriktige villreinengasjementet som allerede satt i veggene.

Odd Erik Martinsen fra Forsvarsbygg fortalte om oppryddingsarbeidet som er og skal bli gjort i Skytefeltet. 100 tonn stålskrot var fraktet ut av fjellet i 2009! Alt arbeid blir grundig dokumentert ved hjelp av GPS og plottet i kart etterpå. Vi fikk også se bilder av de fjernstyrte anleggsmaskinene som blir brukt i de mest utsatte områdene. Vi ble nesten stum av undring over hvor alvorlig Forsvaret har tatt oppgaven! Dette fortjener både skryt og medieoppmerksomhet!

Etter informasjonsmøtet hadde vi en hyggelig kveld på Statskoghytta. Alle var spent på hva neste dag ville bringe av kunnskap, opplevelser og kulde. Vi fikk alt vi kunne drømme om! Espen Rusten, naturveileder fra SNO skulle ta oss med til toppen av Hjerkinnhøa. Vi startet i 20 kalde, og hadde mange lærerike stopp på veien opp. Vel på toppen var det teleskop-kikring etter rein og moskus. Vi fikk se to moskusflokker i Kolla, men dessverre ingen villrein. Utsikten var helt fantastisk fra Hjerkinnhøa. Denne turen vil vi anbefale som en liten avstikker fra E6 vinterstid. Ikke til hinder for villrein heller, da den holder seg lenger øst i Knutshøa.

Etter teleskopering, kaffe og litt niste på toppen, tok vi farvel med den hyggelige naturveilederen, og skulle på egen hånd ta oss ned til Hjerkinn Fjellstue. Etter ei fantastisk nedkjøring i lav kveldssol og pudderføre, kom vi ned til den flotte fjellstua. Anne Stine Ekren møtte oss, og holdt en times foredrag om fjellstuas historie og framtid. Dette var en braksuksess. Et vertskap som virket ydmykt overfor naturveilederoppgaven sin fortalte inngående om hvordan det var å drive ei fjellstue med 4000 overnattingsdøgn og ridesenter. Vinterstid kunne det bli rolige dager, men så var det også masse som skulle ordnes til sesongen.

Vel framme på Statskoghytta var det enda mer program. Vi hadde fått besøk av skribent/forfatter Svein Sæter som viste en lysbildeserie fra jakt og fisketurer i Sunndalsfjella. Masse flott bilder og enda bedre kommentarer. Til tider ble det diskusjoner om både stedsnavn og jaktteknikker J Til lørdagens middag var vi så heldig å få hjelp av en ung og lovende kokkespire fra Sunndalsøra, Benjamin Riise. I ren dugnadsånd hadde vi allerede på fredagskvelden laget to store gryter med Bacalao. Dette skal jeg si at gutten kunne. Han var hovedansvarlig for både hvitløk og spanskpepper’n – resultatet ble en gastronomisk opplevelse. Tusen takk til Jacob Høyberg fra Ellingsøya som sponset all den gode klippfisken vi brukte.

Søndag var det utvasking og årsmøte i interesseorganisasjonen. Det eneste negative som kan nevnes, var at 8 av 10 biler ikke startet for egen maskin. Det hadde vært ned mot 30 minusgrader på natta, så dieselbilene var absolutt ikke til å stole på….  Alle kom seg vel hjem i løpet av søndagskvelden.

Bevar Dovrefjell mellom istidene l Stette, 6260 SKODJE l  post@bevardovrefjell.no  Web design og CMS: Osberget AS